Cele 10 porunci ale fericirii pentru stomatologi – Partea 2

În cea de-a doua parte a blogului doctorului Depen Patel, acesta vorbește despre celelalte 5 porunci ale fericirii care vă pot îmbunătăți atât viața profesională, cât și cea personală.

Ați citit partea 1? Click aici pentru a vă pune la curent.

6. Îmbrățișează eșecul

Deci, endodonția ta a eșuat, nuanța coroanei pe care urmează să o montezi este greșită, proteza continuă să cadă când i-ai promis pacientului că se va lipi ca un lipici și în tot acest timp încerci să internalizezi și să nu țipi la operație… cu toții am trecut prin asta.  Există de obicei două reacții la aceste situații.  Reacția firească a celor mai mulți oameni ar fi “De ce eu?”, urmată de obicei de un joc de reproșuri la adresa tehnicianului, a operației sau a materialelor etc.  Calea spre mai bine este să inversăm această situație și în loc de “De ce eu?” să spunem “Încearcă-mă!”.

Acceptați sudoarea, acceptați durerea, pentru că de cealaltă parte a durerii se află succesul.  Trebuie să eșuezi pentru a reuși.  Te prezinți în fiecare zi cu intenția de a face tot ce poți pentru toți pacienții tăi, dar, în ciuda acestui fapt, vor exista întotdeauna ocazii în care rezultatul nu este cel pe care l-ai sperat.  Dar nu vă lăsați capul plecat prea mult timp și, în schimb, reflectați.  Analizați și fiți sinceri.  Ce ați fi putut face mai bine? Aveți nevoie să urmați cursuri pentru a vă îmbunătăți abilitățile?  Înainte de a vă schimba laboratorul, discutați cu tehnicianul și explicați-i ce s-a întâmplat, întrebându-l dacă există ceva ce puteți face diferit data viitoare pentru a asigura o mai bună calitate a lucrărilor de laborator.

“Acceptați eșecul, acceptați durerea, pentru că de cealaltă parte a durerii se află succesul.”

Un instrument excelent în acest sens este jurnalul de reflecție, care este cerut acum de GDC tocmai pentru această situație. Nu uitați că este în natura umană să doriți să mulțumiți oamenii, iar în stomatologie există un factor de stres suplimentar atunci când există un nivel de așteptare din partea pacienților, deoarece aceștia plătesc pentru serviciile dumneavoastră.  Când nu le îndepliniți așteptările, este de înțeles că vă simțiți supărat, dar cel mai rău lucru pe care îl puteți face este să vă compătimiți.

Priviți fiecare eveniment negativ ca pe o oportunitate de învățare și de dezvoltare personală.  Poate că situația poate fi evitată pe viitor prin îmbunătățirea abilităților de comunicare sau printr-o mai bună organizare, dar, indiferent ce faceți, asigurați-vă că luați un aspect pozitiv din ea.  Nu o lăsați să persiste asupra dumneavoastră.  Peste doar o săptămână sau câteva zile nici nu vă va mai păsa de problemă, așa că nu-i dați mai multă energie decât merită.

7. Vorbește mai puțin, ascultă mai mult

Fundamentul unei bune comunicări, atât de simplu, dar atât de puternic.  Pacienții au o poveste pe care au exersat-o de nenumărate ori înainte de a veni să vă vadă.  Ei vor să vă povestească totul și să nu omită niciun detaliu despre cum pisica lor a fugit cu proteza dentară și apoi încep să enumere toate afecțiunile pisicii lor.  Cu toții le-am avut.  În momentul în care îi întrerupi și începi să te concentrezi pe întrebări legate de dinți, le întrerupi fluxul și simt o înțepătură de intruziune în narațiunea lor. 

Oricât de tentant ar fi să faci acest lucru, cel mai bine este să dai din cap, să te arăți interesat de detaliile poveștii și să demonstrezi acest lucru repetând ceea ce au spus pentru a arăta că îi asculți, apoi să începi să îi conduci ușor spre problema pentru care au venit să te vadă.

Această tehnică simplă îi va avea pe pacienți de partea dvs. pentru că vor simți că sunteți un ascultător excelent.  Ei vor o persoană plină de compasiune care să îi trateze, nu un clinician.  Pacienții sunt emoționali și adesea privesc vizitele la dentist ca pe o experiență anxioasă, cunoscută în mod obișnuit sub numele de “sindromul halatului alb” și orice lucru care poate fi făcut pentru a evita acest lucru vă va face viața mai ușoară.  Lucruri cu adevărat simple și mărunte, cum ar fi să mergi tu însuți în sala de așteptare pentru a-i lua sau să aduci vorba despre conversațiile despre viața lor pe care le-ai avut la programările anterioare, te vor face să pari o persoană mai autentică și nu un clinician.

Un lucru pe care îl fac întotdeauna este să mă prezint cu prenumele meu și nu cu titlul de “doctor”, ceea ce mă face să par mai apropiat și mai uman, ceea ce va ajuta la construirea unor relații mai bune cu pacienții.

Un set superior de abilități de comunicare poate ajuta, de asemenea, la prevenirea și gestionarea rezultatelor adverse.  Pacienții sunt de fapt înțelegători cu privire la complicații dacă acestea au fost prezentate și comunicate înainte de tratament.  Dacă i-ați avertizat și i-ați consimțit înainte de o procedură și apare un rezultat advers, aceștia îl consideră ca făcând parte din procedură și pot, de obicei, în funcție de rezultat, să înțeleagă raționamentul din spatele acestuia.  Dacă nu ați comunicat cu ei în mod eficient înainte, atunci orice explicație ulterioară va fi considerată o scuză pentru o muncă slabă.

“Pacienții vor să fie tratați de o persoană plină de compasiune, nu de un clinician.”

Evident, nu aceasta este intenția dumneavoastră, încercați întotdeauna să faceți tot ce este mai bun pentru pacienții dumneavoastră, iar rezultatele adverse fac parte din profesie, dar acestea nu trebuie să fie evenimente care să inducă stres și panică, așa cum vă așteptați să fie, dacă sunteți capabil să le gestionați eficient și cu o bună comunicare pe tot parcursul.  Dental Protection organizează cursuri excelente în acest sens, pe care le recomand cu căldură.

8. Uitați-vă la stilul dvs. de viață

“Ești ceea ce mănânci”.  Ați mai auzit asta înainte.  “Prea mult alcool și lipsa de exerciții fizice îți fac rău”.  Ei bine, duh!  Dar te-ai gândit vreodată să te întrebi de ce faci ceea ce faci?  Cheile către bunăstare, sănătate și fericire pot fi simplificate la patru domenii ale vieții tale: bunăstarea spirituală, emoțională, mentală și fizică.

A avea toate cele patru domenii în echilibru este esențial pentru a te ajuta să devii o ființă umană mai rotundă, mai sănătoasă și mai fericită.  În special dezvoltarea emoțională și spirituală sunt cheile pentru a face o schimbare permanentă în viață.  Rareori funcționează să îi spui unei persoane supraponderale să mănânce mai puțin și să facă mai multă mișcare.  Dieta și exercițiile fizice pot avea sens din punct de vedere mental, dar majoritatea persoanelor supraponderale nu mănâncă pentru că le este foame.  Este posibil ca ei să mănânce pentru a hrăni un gol în emoțiile și sufletul lor.  Atunci când o persoană urmează un program de dietă și exerciții fizice, ea lucrează doar la aspectele sale mentale și fizice.

Fără o dezvoltare emoțională și fără putere spirituală, persoana supraponderală poate urma o dietă timp de șase luni și să piardă o tonă de greutate, doar pentru a se îngrășa din nou mai târziu.  La fel, un fumător în lanț care spune “mă voi lăsa de fumat mâine” va fi zadarnic în încercarea sa fără sprijin emoțional și spiritual.  Cele mai multe dependențe de obiceiuri proaste sunt încercări de a găsi fericirea.  Așadar, ce puteți face?  Priviți fiecare domeniu al vieții dumneavoastră și fiți sincer cu voi înșivă pentru a vedea unde vă puteți îmbunătăți.

Latura ta spirituală este legată de sufletul tău, așa că întreabă-te ce ai putea face pentru a o alimenta, ce te face cu adevărat fericit?  Ar putea fi călătoria, dansul sau voluntariatul, important este să reflectați și să fiți sincer.

Latura mentală este legată de minte, trebuie să vă întrebați dacă este suficient de stimulată, dacă simțiți că stagnați, dacă trebuie să urmați mai multe cursuri care vă interesează pentru a vă revigora pasiunea pentru stomatologie?

Partea ta emoțională este legată de inimă, așa că întreabă-te pe cine sau ce iubești, poate fi alături de familie, de prieteni sau de animalul tău de companie, concentrează-te doar pe ceea ce îți deschide inima pentru a primi afecțiune!

Partea fizică este legată de corpul tău, așa că vezi ce ai putea face pentru a te simți mai plin de energie și, mai presus de toate, asigură-te că este ceva ce îți face plăcere să faci, astfel încât să ai mai multe șanse să continui.

9. Ai grijă de energia ta

Știința a demonstrat că toate celulele și ființele vii emit unde electromagnetice (sau energie).  Energia pe care o emiți este finită și ai la dispoziție doar o cantitate limitată de cheltuit în fiecare zi, iar aceasta este foarte sensibilă la mediul înconjurător.

“Înconjurați-vă de oameni care vă ridică și vă inspiră.”

Ați observat vreodată cum oamenii care se plâng constant de anumite aspecte ale vieții lor par să aibă întotdeauna ghinionul care îi urmărește sau aveți vreodată un “sentiment” despre cineva care nu vă convine?  Aceasta este energia lor negativă pe care o simțiți.  Lucrăm zi de zi în strânsă legătură cu oamenii, iar energia negativă a persoanelor care se plâng, bârfesc sau îi pun la pământ poate începe să te tragă în jos. 

Încearcă să faci tot posibilul să te înconjori de oameni care te ridică și te inspiră, vei fi molipsit de entuziasmul și ambiția lor.

Sunteți suma celor 5 persoane cu care vă înconjurați.  Așadar, dacă te înconjori de oameni ambițioși și pozitivi, energia lor se va răsfrânge asupra ta.  În termeni practici, ceea ce ar trebui să încercați să faceți este să vă găsiți un mentor, o persoană pe care o admirați, la care să puteți aspira și pe care să o urmați.  Faptul de a fi în preajma unor astfel de persoane te va ajuta în mod natural să îți ridici standardele și nivelul de energie și numai lucruri bune pot rezulta.  Ai putea urma cursurile pe care ți-ai dorit întotdeauna să le urmezi și, fără îndoială, vei întâlni și te vei conecta cu oameni cu aceleași idei și, din nou, numai vibrații pozitive pot rezulta.

10. Ia-ți timp liber zilnic și lunar

Fii liniștit, zilnic.  Lucrăm într-o meserie sub presiune care necesită o combinație unică de abilități clinice, de comunicare, financiare și, bineînțeles, manuale, în timp ce încercăm să oferim o îngrijire excelentă, să îndeplinim așteptările pacienților și să evităm litigiile.  Nu există multe alte profesii care necesită un nivel atât de ridicat de concentrare și multitasking!  Și, cu creierul tău lucrând la un milion de kilometri pe oră, este inevitabil ca nivelul tău de performanță să scadă, dacă nu poți să te îndepărtezi de stomatologie și să o lași în pace.  Aici intervine meditația.

Meditația a avansat cu pași repezi și este acum accesibilă prin intermediul unor aplicații precum Headspace și Calm, iar pe YouTube există o multitudine de videoclipuri care te pot ajuta.

Meditarea este bună pentru suflet și va oferi creierului odihna de care are nevoie pentru a se reface și pentru a continua să funcționeze fără probleme. Chiar dacă acest lucru este dificil de realizat, atunci orice activitate în care creierul tău este liniștit va fi un bun început, gândește-te la a sta într-un parc și a privi oamenii sau la o plimbare.

Un alt lucru de făcut pentru a vă menține funcționarea la un nivel ridicat de performanță este să vă asigurați că vă faceți planuri departe de stomatologie în mod regulat. Planificați o perioadă de timp departe la fiecare 6-8 săptămâni. Este atât de ușor să lași profesia să pună stăpânire pe viața ta și întotdeauna te mai liniștește orice moment stresant prin care poți trece știind că ai planificat o pauză.  Nu trebuie neapărat să fie în străinătate, puteți avea o săptămână de lectură acasă sau o vacanță, atâta timp cât vă oferă pauza competitivă de care aveți nevoie pentru a vă reseta, a vă reîncărca și a lua o perspectivă. 

Este atât de ușor să ne împotmolim și să ne pierdem în domeniul nostru de activitate și este ușor să uităm că există o întreagă lume care așteaptă să fie explorată în afara zidurilor cabinetului tău.

Sursa: enlightensmiles.com

Leave A Comment