Cele 10 porunci ale fericirii pentru stomatologi – Partea 1

Dr. Depen Patel vorbește despre cele 10 lucruri cheie care vă pot îmbunătăți atât viața profesională, cât și cea personală.

Fii sincer.  Aveți momente de depresie.  Mai multe decât ți-ai dori.

Le accepți ca parte a profesiei, vine cu teritoriul, toată lumea trece prin ele, nu?  “Stomatologii au cea mai mare rată de sinucidere dintre toate profesiile!” îți va fi aruncat în față de mai multe ori decât îți poți aminti, în timp ce rude străine vor încerca să descifreze de ce ai decis să îți petreci viața uitându-te în gura oamenilor.

În epoca modernă a litigiilor, a așteptărilor ridicate ale pacienților și a cererii crescute față de un medic stomatolog copleșit, este ușor să lași lucrurile să te depășească.  Este și mai ușor să ignori problemele și să ascunzi lucrurile sub preș.  Stresul, epuizarea, anxietatea, depresia sunt lucruri despre care citești, dar, în mod natural, nu vrei să le asociezi cu tine însuți și, mai rău, acestea sunt domenii sensibile despre care nu este ușor să te deschizi și să discuți.

Ignoră-le totuși și, în cele din urmă, ciclul negativ de gânduri se transformă în bulgăre de zăpadă și, inevitabil, este timpul pentru conversația “Vreau să renunț la stomatologie” cu cei mai apropiați.   O poziție mai puțin ideală pentru cineva care practică o profesie pe care mulți o consideră un vis.  Și mai rău este să ignori aceste gânduri care se dovedește că au un impact pe termen lung asupra sănătății tale mentale și a calității vieții.

“Obiectivele noastre pot fi atinse doar prin intermediul unui vehicul al unui plan, în care trebuie să credem cu fervoare și asupra căruia trebuie să acționăm cu vigoare. Nu există o altă cale spre succes.”

Dar înainte de a decide să vă retrageți din activitatea de foraj și să vă câștigați existența făcând prăjituri… stați, nu trebuie să fie așa!

Una sau toate aceste sugestii ar putea fi scânteia care să vă reaprindă pasiunea pentru dantură. La urma urmei, ai studiat ani de zile și ai investit mii de ore și de lire sterline în aprofundarea cunoștințelor tale, așa că nu este dincolo de orice posibilitate ca stomatologia să te facă cu adevărat fericit.

1. Dormi în drumul tău spre succes

Acum că ți-am captat atenția, îți explic mai pe larg acest lucru! Epuizarea zilnică este un risc profesional și sunt sigur că fiecare dintre cei care citesc aceste rânduri a avut acea senzație de “prăjire” a creierului după o zi deosebit de grea. Recepționera ta încearcă să strecoare o urgență în agenda ta deja supraaglomerată, un pacient a întârziat, tu ești deja cu 20 de minute în urmă și, cireașa de pe tort, coroana doamnei Jones nu a apărut și ți-e teamă că va trebui să-i spui, pentru că este o nefericită așa și așa. Ajungi la prânz și ești epuizat. Mai ai încă o după-amiază de petrecut și mintea ta începe să se întrebe “de ce mă supun la asta?”.

Aici este momentul în care poți folosi metoda secretă de supraviețuire a multor lideri mondiali și de afaceri.  Știința a demonstrat că un somn scurt de cel mult 20 de minute, suficient pentru a vă duce în faza REM a somnului, vă poate lăsa cu un sentiment de revigorare și energie, deoarece pentru corpul dumneavoastră este echivalentul a 3-4 ore de somn.  Împrejurimile sunt însă esențiale. Închideți ușa cabinetului pentru a vă izola de restul cabinetului, înclinați-vă scaunul și întindeți-vă (este perfect pentru a trage un pui de somn).

Folosiți o mască pentru ochi (eu folosesc aceasta) sau închideți jaluzelele, dar cel mai important este să vă aduceți niște căști, deoarece s-ar putea să nu fie ușor să adormiți pur și simplu, dar niște sunete liniștitoare vă vor ajuta să vă concentrați pe adormire.

Preferatul meu este un videoclip de 15 minute cu sunete de gong.  Și cel mai bun lucru este că, dacă folosești aceleași sunete zilnic, în cele din urmă creierul tău va ști, de îndată ce le aude, că te pregătești să dormi și va deveni mai eficient în a adormi.

Și apropo de somn nu putem ignora sesiunea principală pe care o ai noaptea.  Este bine documentat faptul că, este de fapt mai importantă calitatea somnului decât cantitatea și că somnul este esențial pentru ca organismul tău să se repare după stresul și tensiunile din timpul zilei.

Fluxul de LCR (lichid cefalorahidian) crește dramatic în timpul somnului pentru a spăla proteinele reziduale dăunătoare care se acumulează între celulele creierului în timpul orelor de veghe, așa că vă puteți imagina cât de mult se acumulează în timpul unei zile stresante în chirurgie!  Dacă vă luptați să adormiți ușor sau să aveți un somn de calitate, există trucuri care vă pot ajuta și care sunt susținute de o serie de studii științifice.

  1. Aveți aceeași oră de culcare în fiecare zi.
  2. Nu consumați cofeină după orele 14:00-17:00, practic cafeaua de după-amiază ar trebui să fie ultima (sau treceți la cafea fără cofeină).
  3. Aveți o alarmă cu 30 de minute înainte de culcare, moment în care nu mai aveți dispozitive (s-a demonstrat că lumina de pe ecranele telefoanelor vă menține undele cerebrale active, așa că nu este cel mai bun loc pentru a începe dacă încercați să vă liniștiți). iPhone-urile au un mod de noapte pe care îl puteți activa, în care ecranul se diminuează automat la o anumită oră.  Puteți să reduceți intensitatea luminilor din casă sau să aprindeți lumânări pentru un efect calmant suplimentar.
  4. Încărcați-vă telefonul departe de pat, astfel încât să nu fiți tentat să îl folosiți înainte de culcare.
  5. Lavanda sau uleiuri parfumate pe pernă, împreună cu muzică liniștitoare.
  6. Având aceeași oră de culcare în fiecare zi, în cele din urmă îți vei programa creierul și corpul să se pregătească pentru somn, astfel încât calitatea somnului și capacitatea de a adormi vor crește. Este greu la început, dar, la fel cum le spunem pacienților noștri când vine vorba de folosirea aței dentare, este ceva ce trebuie să faci pentru a rămâne sănătos!

TOP SLEEP HACK: O aplicație uimitoare numită Sleep Cycle monitorizează modelul tău de somn și este concepută pentru a te trezi doar în cea mai ușoară fază a somnului. A fi trezit în timpul celui mai ușor ciclu de somn este cheia pentru a te trezi cu un sentiment de prospețime.  Dacă vă treziți în timpul unui ciclu de somn profund, atunci veți avea acea senzație de amețeală, aproape de beție, când vă treziți, iar acesta nu este cu siguranță cel mai bun mod de a începe ziua!

2. Trezește-te devreme

Urmând după obținerea unui somn de calitate, a fi un trezitor devreme este un alt hack de viață pentru fericire. Nu este o coincidență faptul că cei 1% din populația de top a lumii, bărbații și femeile de afaceri și antreprenorii de succes se trezesc la 5 dimineața sau mai devreme. O carte care schimbă vieți în ceea ce privește știința din spatele acestui lucru este The 5am Club.

Creierul tău este cel mai eficient și la cel mai înalt nivel de performanță la prima oră a dimineții, în comparație cu noaptea, când se liniștește pentru o zi. Aveți timp de liniște, fără nimeni care să vă deranjeze, pentru a vă desfășura cea mai bună activitate. Să citești sau să te uiți liniștit la știri, să-ți pregătești prânzul, să ajungi la timp la serviciu etc., toate acestea contribuie la un început de zi mai fericit și mai calm și evită sentimentul de frenezie și panică atunci când ratezi alarma sau întârzii și ajungi la cabinet deja stresat.  Cu siguranță nu este un început bun atunci când lucrezi într-un domeniu în care trebuie să fii pe fază de la primul pacient.  Din păcate, pentru noi nu există nici o ascundere în spatele birourilor cu o cană plină de cafea pentru a ne ușura începerea zilei!

3. Fii recunoscător

Întoarceți-vă în adolescență, când vă uitați la cursurile universitare și vă decideți ce vreți să faceți cu viața voastră.  Ce v-a determinat să alegeți facultatea de stomatologie?  Cel mai probabil a fost faptul că știați că veți avea o carieră pe viață, siguranța locului de muncă și posibilitatea de a ajuta oamenii și de a fi bine plătiți pentru asta.

Este ușor să uiți toate acestea atunci când te confrunți cu stresul în practică, când te îneci în planuri de tratament sau când Karen începe să se plângă de cât de mult trebuie să aștepte pentru o programare!  O modalitate ușoară de a face ca lucrurile bune să depășească cu mult pe cele rele este un jurnal zilnic de recunoștință.

Sprijinit de știință și folosit de Dalai Lama s-a dovedit că recunoștința zilnică îmbunătățește pozitivitatea și vă face mai fericiți.  De asemenea, îl puteți folosi pentru a reflecta asupra momentelor dificile prin care ați trecut, ceea ce vă poate oferi un mare stimulent atunci când vă simțiți deprimat.  Este nevoie doar de câteva minute, fie chiar înainte de somn, fie la prima oră a dimineții, începeți cu câteva și schimbați-le zilnic.

Diferența pe care o veți simți odată ce veți recunoaște cât de norocoși suntem cu adevărat să avem sănătate, familie și carieră nu poate fi descrisă.

4. Oferă mai mult decât primești

“Voi fi fericit când voi fi doar…”, doar ce? Să am mașina aia nouă, noua geantă Chanel, casa aia mare cu piscină?  Îți sună cunoscut?  Ceea ce experimentează creierul atunci când atingi aceste obiective materiale este o lovitură de Dopamină, care este hormonul senzației de bine.  Amintiți-vă doar senzația fenomenală pe care am experimentat-o cu toții atunci când despachetăm un nou smartphone sau când primim un nou televizor, aceasta este Dopamina.  Cu toate acestea, după câteva luni, este o altă poveste, deoarece achiziția strălucitoare și inspirată de uimire s-a integrat în viața de zi cu zi și nu vă mai dă acel sentiment de căldură și de fericire.  Și atunci, ce faceți?

Din nefericire, deoarece dopamina creează o dependență foarte mare, răspunsul obișnuit la această întrebare este să te concentrezi asupra următorului obiect material pentru a obține din nou acea lovitură.  Nu este nevoie de un geniu pentru a vedea că nu este un mod de a trăi, dar cu toții o facem.  Obiectele materiale nu pot compensa lipsa de mulțumire în viață.  Tyler Durden din filmul emblematic Fight Club a spus-o cel mai bine: “Muncești toată viața pentru a deține lucruri, iar în cele din urmă acestea ajung să te dețină pe tine”.

A avea un plan de viață amânat (sau Cursa Șobolanului, cum este mai cunoscut) în care fericirea ta este aliniată cu obiectivele tale materiale de viață de a avea un Ferrari sau o casă mare nu poate funcționa, deoarece acest lucru ar putea dura ani de zile sau, mai rău, nu se va întâmpla niciodată.  Și atunci îți rămâne să te simți nefericit până în acel moment și să fii și mai distrus dacă nu se întâmplă, iar acesta nu este un mod de a trăi.  Poți alege să schimbi acest lucru.  Mai presus de orice, nu uitați că puteți alege să fiți fericiți acum.

Fericirea este în capul tău, vine din interior.  Nu există un sentiment mai bun decât să fii în momentul prezent, să nu te gândești la trecut sau la viitor, să fii fericit în interiorul tău și să apreciezi locul în care te afli în viață. Atunci când îi ajuți pe alții, acest act de bunătate și factorul de bine care vine cu el este o lovitură mai mare și mai susținută de Dopamină.  Mai important este că vine din inimă, dintr-un loc al iubirii și este comportamentul care se aliniază cel mai mult cu ideea de a trăi momentul și de a fi fericit chiar acum și este primul pas pe care îl faci pentru a ieși din mentalitatea The Rat Race. Dacă faci ceva pentru altcineva și acesta își arată recunoștința, acea experiență și acel sentiment de mulțumire durează o viață întreagă.

Există atât de multe organizații caritabile de caritate dentare care au fost înființate și care oferă ajutor dentar voluntar în țările defavorizate, iar sentimentul pe care îl ai în urma participării la acestea este mult mai bun decât orice poate oferi următoarea versiune strălucitoare a Apple. Iată câteva opțiuni.

5. Aveți obiective

Este vechiul adagiu “dacă nu reușești să planifici, planifici să eșuezi”.  Voi face un pas mai departe și voi spune că dacă nu aveți obiective pe care încercați să le atingeți, atunci nu creșteți, stagnați și aveți un bilet cu dus-întors pentru a trăi o zi cu zi Groundhog Day (pentru voi, cititorii mai tineri, este un film grozav cu legenda care este Bill Murray, căutați-l!).  În profesia noastră se pune accentul pe dezvoltarea continuă, iar motivul este că dezvoltarea personală vă va împinge spre un succes profesional mai mare, dar motivația de bază trebuie să fie fericirea.

“Ai putea avea cea mai bună navă din ocean, dar dacă căpitanul nu are o destinație, vei pluti fără țintă.” – Arnold Schwarzenegger.”

Nu învățați doar pentru a învăța sake înțelegeți ce vă pasionează și concentrați-vă pe acel domeniu. Vrei să lucrezi trei zile pe săptămână? Începeți să vă uitați în agenda de programări pentru a vedea dacă acest lucru se poate întâmpla. Vreți să deveniți specialist în endondonție? Începeți să vă uitați la MSc-uri. Vrei să devii un influencer în social media dentară? Începeți să creați conținut!  Dar trebuie să vă planificați să lucrați pentru a vă atinge aceste obiective.

Scrieți unde vreți să ajungeți în carieră și în viață, ce vreți să realizați și faceți inginerie inversă a pașilor necesari pentru a ajunge acolo. Aveți obiective zilnice, săptămânale și anuale și adăugați-le în planificatorul de viață, dar, important, nu fiți dur cu voi înșivă dacă nu le îndepliniți în mod constant, atâta timp cât mișcați acul înainte în fiecare zi, acesta este lucrul cel mai important.

În cuvintele lui Pablo Picasso, “obiectivele noastre pot fi atinse doar prin intermediul unui vehicul al unui plan, în care trebuie să credem cu fervoare și asupra căruia trebuie să acționăm cu vigoare. Nu există o altă cale spre succes”.

De asemenea, țineți cont de faptul că obiectivele dumneavoastră trebuie să fie realiste.  Există o tendință uriașă în zilele noastre de a avea invidie pe rețelele de socializare și de a fi supărat sau deprimat atunci când nu ai la fel de mulți adepți ca și colegii stomatologi sau nu faci tipul de cazuri cosmetice ca ei.

Anxietatea social media a contribuit la cea mai mare rată de depresie în rândul tinerilor din istorie – iar motivul din spatele ei este simplu. Văzând viețile altor persoane printr-o lentilă filtrată, sporește sentimentele de inadecvare în propriile noastre vieți. Nu spune povestea muncii grele și a eșecurilor de care a fost nevoie pentru a ajunge acolo.

Succesul necesită timp, nu este niciodată instantaneu și dacă poți să îneci zgomotul și să te concentrezi asupra ta, asupra a ceea ce iubești și asupra valorii pe care o poți oferi pacienților și să începi să te îmbunătățești zi de zi, vei fi mai fericit pe măsură ce începi să îți creezi o viață de care ești îndrăgostit. 

Sursa: enlightensmiles.com

Leave A Comment