Importanța fotografiei clinice

Dr. Kunal Desai vorbește despre arta fotografiei clinice și despre modul în care aceasta poate stimula modul în care practicați stomatologia.

Fotografia clinică devine un aspect vital al stomatologiei, profitați din plin de ea?

Cum a început totul

Am avut întotdeauna un interes pentru fotografie de la o vârstă fragedă, de la momentul în care am primit primul meu aparat foto digital Canon pentru o vacanță și până la DSLR-ul moștenit acum. Fotografia este atât de importantă pentru a surprinde momentele vieții ca un instantaneu în timp pentru amintiri la care să ne uităm în urmă, în mod similar putem folosi fotografia în stomatologie.

“Nu ar trebui să dureze mai mult de 3-4 minute pentru a face o serie completă de fotografii.”

Fotografia dentară devine norma pentru stomatologia modernă. Cei mai mulți oameni cred că realizarea fotografiilor consumă timp și că nu este loc pentru acest lucru într-un cabinet ocupat, însă învățând să faceți fotografiile necesare și exersând continuu vă permite să deveniți mai rapid. Odată ce aveți setul, accesoriile de fotografiere, de exemplu, oglinda/ retractorul de obraz/ contraster și, asistenta dumneavoastră a fost instruită să vă asiste, nu ar trebui să dureze mai mult de 3-4 minute pentru a face o serie completă de fotografii.

Când am început să lucrez în stomatologie, am schimbat o restaurare din amalgam cu una din compozit și apoi i-am arătat pacientului în timp ce îl întrebam “vă amintiți cum era dintele dumneavoastră înainte?”. Cu ei dând mereu din cap și spunând nu, apoi încercând să le explic cum arăta înainte și chinuindu-mă să le arăt noul dinte în oglindă. După un timp, totul a devenit inutil. În partea din față a gurii, schimbările pot fi observate cu ușurință – dar cât de vizibil este un compozit în partea inferioară a dintelui 7 stâng?

Mi-a luat ceva timp să încetez să mai fiu leneș și să încep să fac fotografii, mai întâi cu o cameră digitală mică – făceam fotografii doar la restaurările anterioare și mă feream să fac fotografii ocluzale posterioare deoarece a) nu știam cum să fac b) eram prea leneș să încerc c) nu reușeam niciodată să obțin o iluminare sau o poziționare consecventă. Dar nu mi-am dat seama că aveam nevoie doar de un aparat foto de bază și un bliț, o oglindă introrală și un retractor. Apoi, restul ar fi venit odată cu practica.

De ce este fotografia dentară parte integrantă a stomatologiei de astăzi?

 1. Comunicarea cu laboratorul
 2. Documentarea activității dumneavoastră
 3. Evaluare critică
 4. Educarea pacienților
 5. Practică și autocomercializare/portofolii
 6. Prelegerea
 7. Recomandări
 8. Planificarea tratamentului
 9. Monitorizarea condițiilor

De ce echipament aveți nevoie pentru a face fotografii clinice bune?

 • Corp de aparat foto DSLR, de exemplu Canon, Nikon
 • Obiectiv macro (100 mm/ 60 mm)
 • Sursă de lumină: Bliț inelar/bliț dublu (suport de bufniță)
 • Retractoare de obraz
 • Contrastoare flexibile
 • Oglinzi: bucale și ocluzale
 • Avansate: filtru polarizant încrucișat, bouncers
 • Card SD/ card SD compatibil WiFi

Cum vă îmbunătățește fotografia clinică activitatea stomatologică?

Cred cu tărie în a învăța din ceea ce faci, fie că este vorba de greșeli sau nu, întotdeauna există loc de îmbunătățire și capacitatea de a te dezvolta. În calitate de stomatologi moderni, acest lucru este esențial pentru a oferi un standard excelent de îngrijire.

Realizarea unor fotografii clinice bune ale muncii tale îți permite să reflectezi asupra cazurilor și tratamentelor pe care le-ai făcut. La fel cum ați nota și evalua o radiografie postoperatorie a tratamentului de canal; un etos similar poate fi aplicat fotografiilor clinice. Realizând o fotografie clinică preoperatorie bună și apoi, din același unghi, o fotografie postoperatorie, puteți vedea defectele și zonele care trebuie ajustate sau îmbunătățite. De exemplu, un pic de bliț rămas după un compozit posterior sau corecții ale unghiurilor liniilor la finisarea unui compozit anterior. Aceste detalii minuscule sunt uneori ratate cu ochiul liber chiar și sub lupă, dar macrofotografia este neiertătoare și face ca aceste detalii minuscule să iasă în evidență.

Aceste modificări minuscule ale lucrării dumneavoastră fac cele mai mari diferențe. Acest proces vă permite să învățați și să vă dezvoltați, iar atunci când reproduceți o lucrare similară, descoperiți aceste probleme mai devreme și le rezolvați, ceea ce face ca timpul de lucru să fie mai eficient și calitatea lucrării dumneavoastră să fie mult mai bună. Astfel, sunteți în măsură să produceți rezultate mai previzibile pentru pacienții dumneavoastră.

Evaluarea activității dumneavoastră

Evaluarea critică a muncii dumneavoastră vă permite, de asemenea, să priviți înapoi și să vedeți cât de mult v-ați îmbunătățit. Reflectarea asupra muncii depuse este o parte esențială a dezvoltării continue a oricărui medic stomatolog. Este uimitor cum, după ce am terminat acea obturație, stăm și o admirăm în acel moment. Cu toate acestea, când ne uităm înapoi câțiva ani mai târziu, ne dăm seama cât de imperfecte au fost anumite lucruri. Fie pentru că acele unghiuri de linie au fost ușor greșite, fie pentru că nuanța nu a fost chiar corectă, fie pentru că creasta marginală a fost prea plată.

De mulți ani am fost suficient de norocos să am o bază bună de prieteni și colegi care gândesc la fel ca mine, cărora le pot trimite lucrările mele pentru o evaluare și recomandări suplimentare. Este esențial să ai această bază, deoarece uneori s-ar putea ca tu să nu observi ceva ce alții ar putea observa. În plus, este esențial să ai un mentor căruia să-i arăți munca ta pentru evaluare și sfaturi. În calitate de tânăr medic dentist, este esențial să fii deschis la critici constructive și să le tratezi ca pe niște sfaturi pentru a te îmbunătăți, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile.

Fotografiile compozite posterioare de mai sus nu au fost realizate cu o oglindă și, prin urmare, nu putem vedea dintele din vederea ocluzală, realizată direct cu ajutorul unui retractor de obraz. Aceste fotografii au fost realizate pentru a demonstra anatomia restaurărilor. Puteți vedea cum prima restaurare din compozit are înclinații cuspidale destul de plate, în timp ce a doua restaurare mai recentă seamănă mai mult cu un dinte, cu înclinații estetice rotunjite și, de asemenea, cu unele colorații de fisură pentru a se potrivi cu dinții existenți. Un prieten mi-a spus despre înclinațiile și cuspidele mai rotunjite și despre faptul că poate le făceam prea plate. Am ținut cont de acest lucru și am exersat crearea unor restaurări cu aspect mai natural. Fotografiind astfel dintr-un unghi diferit, vă permite să vă evaluați cazurile mai detaliat și să încercați mereu să vă îmbunătățiți. În plus, este o modalitate excelentă de a arăta detaliile din munca dumneavoastră.

Importanța educării pacienților dvs.

Realizarea acestor fotografii înainte și după și arătarea lor pacientului este neprețuită, deoarece problemele dentare nu sunt întotdeauna însoțite de durere, de exemplu, un compozit care nu funcționează sau un amalgam mare cu margini șanțate și fracturi ale smalțului/dantinei. Îmi place să le arăt pacienților mei probleme pe care le au și de care nu sunt conștienți și apoi să le arăt după ce le-am tratat. Aceasta este o modalitate excelentă de a construi o relație cu pacientul și de a-l face să înțeleagă procedurile și tehnicile. În plus, simpla prezentare a unei fotografii a dinților unui pacient îi face să vadă exact ceea ce are – în mod normal, acest lucru este un declanșator pentru ca acesta să dorească să facă unele schimbări. Cei mai mulți pacienți vor întreba – este asta în gura mea? Aceia sunt dinții mei? Iar acest lucru duce, în mod normal, la o acceptare a tratamentului și, de asemenea, la îmbunătățirea igienei orale.

Înainte și după un caz de înlocuire a coroanelor și a fațetelor compozite directe.

Fotografia de mai sus (înainte de operație) – deși realizată fără obiectiv macro, fără un ringflash sau twinflash; este capabilă să prezinte pacientului zâmbetul ei și coroanele cu aspect inestetic, care nu se potrivesc nici pacientului, nici dinților adiacenți. unghiul și punctul focal al fotografiei nu sunt paralele cu pacientul, adică nu sunt paralele cu planul ocluzal – realizate de sub planul ocluzal. Fotografia de mai jos (post operatorie) – poziționarea și punctul focal sunt mai bune, dar nu și iluminarea. Prin urmare, există o diferență în consistența fotografiilor, ceea ce face dificilă evaluarea și reflectarea corectă a cazului.

Deși aceste diferențe nu sunt vizibile pentru pacient, ele pot face o mare diferență în ceea ce privește rezultatele. Acest lucru ilustrează importanța unei bune iluminări reproductibile și a unei poziționări consecvente.

“Reflectarea asupra muncii efectuate este o parte esențială a dezvoltării continue a oricărui medic stomatolog.”

Acest caz a fost primul meu caz de remodelare a zâmbetului, din care am învățat foarte mult făcând fotografii înainte și după operație. De asemenea, mi-a evidențiat nevoia de planificare a designului zâmbetului, pe care am început să o realizez prin intermediul unor machete directe la cabinet folosind compozit, zâmbete de probă bazate pe machete de laborator și, de asemenea, machete digitale.

Înainte și după: Albire dentară și 4 fațete cu pregătire minimă (2019).

Acest caz este o schimbare mai recentă a zâmbetului. În comparație cu exemplul de mai sus, ambele fotografii au fost realizate cu un obiectiv macro și un ringflash; producând fotografii mai precise, cu iluminare similară pentru ambele fotografii. Acest lucru ne facilitează planificarea și evaluarea cazului.

Fotografiile cu pacientul zâmbind sunt o modalitate excelentă pentru pacienți de a-și vedea zâmbetul de aproape. ne permite, de asemenea, să evaluăm zâmbetul și să planificăm îmbunătățirea acestuia. În acest caz am folosit o machetă la scaun: am plasat compozit pe incisivii laterali pentru a masca rotația și înălțimea incisivă și distal de marginile incisive ale incisivilor centrali pentru a face dinții din față mai puțin triunghiulari.

De asemenea, am constatat că este util să le arăt pacienților fotografii de zâmbet cu profil lateral și apoi fotografii intraorale retractate drepte pe fotografii, cu accent pe laterali.

Mai sus sunt câteva fotografii de zâmbet lateral utile de făcut pentru a arăta pacientului ce pot vedea ceilalți când zâmbește sau cum pot arăta fotografiile când pacientul zâmbește.

Înainte de albirea dinților nuanța A2
După albirea dinților nuanța B1

Se pot face fotografii simple ale zâmbetului pacientului pentru albirea dinților, în plus se pot face și fotografii retractate. Mai sus sunt fotografii înainte și după cu filele vita shade pentru a ilustra schimbarea de culoare. Aceste fotografii sunt simple și rapide de realizat și sunt foarte utile pentru a le arăta pacienților culoarea inițială și cea nouă. Aceste fotografii sunt simple și rapide de realizat și sunt foarte utile pentru a le arăta pacienților culoarea inițială și cea nouă a dinților lor. Îmi place să am ghidul de culori Vita configurat în ordinea culorilor, de la cel mai alb la cel mai închis. Aici, singurul lucru important este capturarea aceleiași poziții – în linie cu planul ocluzal și capturarea zâmbetului. Prezentarea imaginilor una lângă alta sau una deasupra celeilalte arată mai ușor diferența. Acest lucru se poate face folosind mai multe aplicații, de exemplu Collage maker. De exemplu, dacă ne uităm la cazurile de mai jos:

Înainte și după: Invisalign, albire și lipire cu compozit. Puteți vedea că prima fotografie arată un rezultat contrastant – ambele fotografii au fost realizate fără bliț de inel. Puteți vedea umbrele care apar în fotografii în partea din spate a gurii și sub buză. Din nou, aceste diferențe pot fi observate în fotografiile de mai jos. Fotografiile de după, realizate cu un ringflash – nu există umbre.

Comunicarea cu laboratorul

Realizarea unor fotografii precise și consecvente ale dinților înainte de preparate și după prepararea dinților cu câteva file de nuanțe este esențială. Acest lucru este esențial pentru a arăta laboratorului ce încercați să reproduceți. Potrivirea nuanțelor și cartografierea poate fi uneori dificilă, iar producerea de fotografii de bună calitate către laborator va ajuta la depășirea unora dintre dificultățile de cartografiere. Exemple: halouri, transluciditate, opacitate, fisuri/pătare, dimensiune și anatomie.

Este important să faceți fotografii ale modelelor și ale lucrărilor de laborator înainte și după ajustare, pentru a ajuta la educarea laboratorului dumneavoastră și pentru a contribui la îmbunătățirea activității acestuia. Atunci când laboratorul știe că munca sa este prezentată, acesta este ajutat să își evalueze munca și să obțină rezultate estetice excelente.

Eu încerc să le cer tehnicienilor mei de laborator feedback cu privire la pregătiri, iar acest lucru trebuie să-l faceți și dumneavoastră, dacă nu o faceți deja. Uneori, vina este pusă pe tehnicienii noștri atunci când preparatele, impresiile sau informațiile noastre nu i-au ajutat. Vă puteți vedea clar preparatele pe modele și puteți vedea zonele care ar putea avea nevoie de îmbunătățiri, fie că este vorba de preparate sau de impresii. De exemplu – netezime, lovituri de aer, subcofraje și unghiuri ascuțite. Fotografierea impresiilor și a modelelor arată mai clar aceste aspecte și vă permite să recunoașteți eventualele probleme.

De sus în jos: Situație înainte de operație; dinte închis la culoare după tratamentul de canal, compozit mare. A doua fotografie cu contrastant de întunecare. Montarea unei coroane după operație cu contrast de întunecare.

Coroană Emax pe model. Coroana Emax și modelul care arată integrarea marginii gingivale. Lucrare de laborator creată de Pictodent Dental Lab.

Lucrare de laborator care arată 4 fațete pe model. Deasupra tehnica blackout și dedesubt tehnica whitewash. Fotografia de mai jos este realizată pentru a arăta transluciditatea fațetelor. Aceasta este o modalitate excelentă de a vă arăta creativitatea fotografică și de a vă prezenta munca în același timp.

Curs practic de fotografie recomandat: F:OCUS de Minesh Patel – tehnicile avansate sunt predate la acest curs și este o necesitate pentru toți dentiștii.

Care este cel mai important lucru în fotografie?

Simplitatea, consecvența și reproductibilitatea sunt cheia pentru a realiza fotografii clinice sau artistice bune și pentru a vă duce stomatologia la nivelul următor.

Sfaturi de top pentru fotografia clinică de zi cu zi:

 • Obțineți consimțământul scris și verbal pentru fotografiile dvs. – verificați reglementările GDC pentru postarea pe rețelele sociale.
 • Păstrați simplitatea și urmăriți să realizați fotografii coerente, fotografiind din poziții coerente și folosind aceleași puncte de focalizare
 • Educați-vă asistenta și fiți pregătită: Asigurați-vă că toate bateriile sunt complet încărcate. Pregătiți toate oglinzile, retractoarele și contractanții. Asigurați-vă că oglinzile sunt încălzite într-o baie de apă (puteți folosi un bol de alginat), astfel încât să nu se aburească. În cazul în care se aburesc, cereți asistentei medicale să sufle aerul din aparatul 3 în 1 pe oglindă în timp ce aceasta este în poziție.
 • Pentru bateriile flash: cumpărați baterii reîncărcabile și un încărcător.
 • Asigurați-vă că obiectul pe care îl fotografiați este uscat – șervețel/ 3 în 1
 • Aplicați vaselină pe buzele pacienților pentru a face retracția mai confortabilă – sau rugați-i să se lingă pe buze
 • Cereți pacientului să își retragă singur buzele și obrajii după ce ați poziționat retractoarele – și îndrumați-l dacă trebuie să le ajustați
 • Folosiți oglinzi bucale pentru fotografiile posterioare, oglinzi ocluzale pentru fotografiile cu arcada completă.
 • Amintiți-vă ce setări ați făcut la fotografia originală, astfel încât atunci când faceți fotografia postoperatorie să puteți schimba setările pentru a avea acea coerență importantă. Poate fi înregistrată în notele pacientului.
 • Cumpărați câteva oglinzi și retractoare, deoarece este posibil să aveți cazuri consecutive.
 • Continuați să faceți fotografii, deoarece veți deveni mai buni și, de asemenea, veți deveni mai rapizi la realizarea lor.
 • Cel mai important este să vă uitați înapoi la fotografiile și cazurile dumneavoastră și să învățați din ele.
 • Surse bune pentru achiziționarea de materiale și echipamente: Amazon, Photomed, UKdentistry, Optident.

Sursa: enlightesmiles.com

Leave A Comment