Cum să profitați la maximum de stenturile din silicon

Dr. Stuart Ray ne oferă o perspectivă asupra a ceea ce mai puteți utiliza stenturile de silicon în practica de zi cu zi.

Siliconul a fost adesea limitat la materialul pe care îl folosim pentru stenturile palatine, dar devine din ce în ce mai evident că are multe alte utilizări.

În cadrul cursului Mini Smile Makeover, o mare parte a activității se bazează pe o machetă, iar noi folosim un stent palatin realizat din chit de silicon. Multă lume crede că acesta este singurul moment în care se poate folosi siliconul, dar am constatat în practică că stenturile din silicon pot funcționa de fapt într-o serie de situații. Și le voi împărtăși cu voi.

Suntem cu toții conștienți de faptul că mâna liberă în compozit este o abilitate pe care puțini oameni o posedă, așa că orice puteți folosi pentru a crea o restaurare mai previzibilă va fi întotdeauna util. În practica de zi cu zi, nu avem întotdeauna nevoie să folosim un wax-up și, de multe ori, nici măcar nu ne permitem luxul unui wax-up.

Când să folosiți stenturi de silicon

Dacă descoperim că pacienții au o restaurare care trebuie înlocuită și aceasta a avut succes timp de mai mulți ani, atunci putem presupune că ocluzia – care este unul dintre cele mai importante puncte ale unei restaurări de succes – este bună și este în armonie.

Atunci, tot ce trebuie să facem este să luăm pur și simplu chitul de silicon, să înregistrăm suprafața palatină cu chitul (așa cum am face dacă ar fi vorba de un model) și apoi putem folosi compozitul pe stent. Știm că vom crea o restaurare care are același contur și ar trebui să aibă apoi aceeași armonie ocluzală. Și dacă o copiem, atunci ar trebui să avem o altă restaurare foarte reușită.

“Stenturile palatine nu sunt doar pentru ceruirea diagnostică, ele pot fi folosite și în combinație cu o reconstrucție la mână liberă.”

Există, de asemenea, câteva situații în care veți folosi o tehnică freehand și aceasta poate fi apoi combinată cu utilizarea unui stent din silicon.

De exemplu → în cazurile cu fracturi, pacientul are o problemă imediată, puteți face o reconstrucție freehand și puteți folosi doar o tehnică în care să vă folosiți degetele în spatele dintelui sau banda de Mylar. Pe care apoi o puteți rafina dacă doriți să faceți modificări. Când pacientul se întoarce, puteți face rafinarea în gură, ceea ce înseamnă că, în esență, faceți o machetă directă.

Odată ce sunteți mulțumit de ocluzie, puteți utiliza din nou stentul palatin dacă aveți de gând să modificați restaurarea, dacă nu sunteți mulțumit de nuanță sau dacă pacientul dorește ceva mai mult decât o înlocuire imediată a fracturii.

5 lucruri de reținut

  1. Stenturile palatine nu sunt doar pentru ceruirea de diagnosticare, ele pot fi folosite și în combinație cu o reconstrucție freehand.
  2. Este esențial să țineți cont de culoarea chitului pe care îl folosiți pentru a realiza stentul palatin (albastru, verde închis și chiar mov).
  3. Este esențial să vă asigurați că aveți mare grijă la plasarea chitului.
  4. Asigurați-vă că înregistrați întreaga suprafață a dintelui pe care lucrați.
  5. Și nu uitați întotdeauna să vă asigurați că aveți o bună stabilitate a arcului transversal și că nu lucrați doar un câmp foarte mic.

Să le trecem în revistă în detaliu

Înregistrarea suprafeței palatine

Este foarte important ca atunci când realizați un stent palatin cu chit să aveți mare grijă să vă asigurați că înregistrați întreaga suprafață palatină, zona incidentă din partea palatină, dar și întreaga masă incisivă.

Grosimea

Atunci când înregistrați marginile incisale, doriți să vă asigurați că, chitul nu este prea subțire pe marginea incisală. Adesea, atunci când plasați stentul, dacă se aplică o presiune prea mare, iar chitul este subțire, atunci acesta se va devia și veți ajunge la o înregistrare inexactă a modelului sau a dintelui pe care l-ați înregistrat. Trebuie să vă asigurați că aveți o grosime adecvată a stentului palatin; trebuie să fie robust și să nu se deformeze atunci când plasați efectiv restaurarea.

“Dacă folosiți ceva care este galben, este foarte greu de măsurat cât de gros este compozitul.”

Culoare

Un alt factor vital atunci când realizezi un stent palatin și alegi materialul este culoarea. Sună ridicol, dar dacă folosiți ceva galben, este foarte dificil să apreciați cât de gros este compozitul atunci când îl puneți pe chit, așa că folosiți ceva cu un pic de contrast, poate un verde închis, albastru sau chiar mov.

Stabilitatea arcului încrucișat

Ceea ce am constatat că unii oameni fac în cadrul cursului atunci când realizează stenturi palatine este că înregistrează doar un dinte de o parte și de alta a celui pe care lucrează efectiv. Ceea ce tindem să constatăm în acest caz este că le lipsește stabilitatea arcului transversal, astfel încât atunci când stentul este în poziție se poate mișca. Așadar, este imperativ să înregistrați cel puțin doi sau trei dinți de o parte și de alta a celor la care lucrați doar pentru a vă asigura că stentul palatin rămâne stabil în timp ce lucrați.

Sursa: enlightensmile.com

Leave A Comment