Sistemul compozit Renamel

Dr. Matt Parson prezintă diferitele tipuri de compozite Renamel și importanța respectării procedurilor corecte atunci când le folosiți.

Având în vedere că utilizarea compozitului devine tot mai proeminentă în stomatologia restaurativă, nu numai că devine o necesitate să cunoști diferitele tipuri disponibile la îndemână, dar și să înțelegi caracteristicile distincte care le fac potrivite pentru utilizări specifice.

În linii mari, există trei tipuri diferite de compozit:

  • Compozit microumplut
  • Compozit hibrid
  • Compozit cu nanoumplutură

Ce caracteristici au acestea?

Compozitele microumplute tind să aibă caracteristici de manevrare mult mai ușoare și să reziste mai mult timp la lustruire, ceea ce permite obținerea unor rezultate estetice de lungă durată. Cu toate acestea, nu sunt la fel de puternice din punct de vedere al rezistenței la tracțiune și sunt mult mai predispuse la fracturi. Pe de altă parte, compozitele hibride sunt mai rezistente. Acest lucru le face mai potrivite pentru incisivii inferiori, aspectele palatine ale incisivilor superiori, dinții posteriori etc. Acest lucru vine însă cu un compromis. Ceea ce câștigi din puterea și rezistența la fractură se schimbă cu limitările sale de estetică, ceea ce înseamnă că nu sunt la fel de ușor de lustruit. Chiar dacă petreceți o cantitate semnificativă de timp în timpul tratamentului concentrându-vă pe lustruirea finală, acestea se vor opacifia treptat în timp, spre deosebire de un microfill.

Sistemul compozit Renamel

Cu sistemul compozit Renamel aveți acces la nano-hibrid, microhibrid, precum și la adevăratul compozit microfill. Frumusețea acestui set de instrumente este că aveți câteva tipuri diferite de compozite pe care le puteți utiliza în orice situație. Toate sunt construite în jurul aceluiași sistem de nuanțe, astfel încât, fie că este vorba de un microhibrid A1, nanohibrid sau un microfill A1, veți avea cu siguranță o opțiune pentru cazul dumneavoastră particular. De exemplu, dacă faceți o restaurare de clasa patru în nuanța A1, puteți decide să folosiți micro hibrid A1 sau nano hibrid pentru raftul palatin pentru a obține rezistență și longevitate. Dar, așa cum am menționat, există un compromis și veți compromite estetica atunci când folosiți doar aceste materiale.

Dinți șlefuiți vs dinți neșlefuiți

Pentru a obține ce este mai bun din ambele lumi, puteți să combinați acest lucru cu microfill A1 peste aspectul labial și să păstrați în continuare un aspect lustruit. Restaurarea va fi suficient de durabilă pentru ca pacientul să nu se confrunte cu fracturi la fiecare șase luni și veți menține în continuare o strălucire de lungă durată cu ajutorul microfill-ului. Așadar, atunci când veți vedea un pacient pentru controlul la 6 sau 12 luni, este puțin probabil să observați o atenuare sau opacizare a dinților.

Experiența mea cu sistemul Renamel

Am folosit sistemul Renamel în ultimele 13 luni, iar atunci când pacienții se întorc pentru controalele lor, mă aștept să trebuiască să rafinez restaurările existente și să aplic din nou polish pentru a readuce dinții la starea lor inițială.

“Nu este vorba doar de fotografii înainte și după, în show biz.”

Dar, în numeroase cazuri, am fost surprins de cât de bine au rezistat unele restaurări și nu necesită nicio lucrare suplimentară. În calitate de dentist, este liniștitor să știi că, având la dispoziție aceste tipuri diferite de compozite, poți produce rezultate previzibile care nu numai că vor fi pe placul pacientului la ieșirea din cabinet, dar vor arăta foarte bine și peste 12 luni. Este important să aveți o astfel de încredere în longevitatea rezultatelor dumneavoastră, deoarece nu este ieftin pentru pacienți și, uneori, nu totul se rezumă la fotografiile de tip show biz înainte și după.

Câteva sfaturi

Una dintre cele mai mari învățăminte pe care le am de la lipirea marginilor și de la aplicarea de fațete din compozit este să nu te grăbești. Țineți cont de faptul că, de multe ori, este o programare lungă atât pentru dumneavoastră, cât și pentru pacient și există posibilitatea ca unele aspecte să nu decurgă conform planului. S-ar putea să constatați că pacientul se chinuie să își țină gura deschisă și se simte neliniștit, că s-a stins un bec și este mai întuneric decât v-ar plăcea în cabinet, sau orice alte distrageri care vă pot crește nivelul de stres. În mod inconștient, acest lucru vă poate determina să grăbiți procedura și să treceți cu vederea unii pași esențiali. Este important să rețineți că, odată ce ați polimerizat stratul de compozit, deși încă mai puteți schimba forma brută a materialului, devine din ce în ce mai dificil să faceți modificări subtile.

Să ne uităm la unghiurile liniilor

Odată ce ați introdus un unghi de linie, vă puteți da seama că ați mers prea departe și decideți să îl împingeți puțin în afară și să îl aduceți înapoi până când găsiți finisajul perfect. Dacă faceți acest lucru cu o pensulă, în timp ce compozitul rămâne umed, veți putea întotdeauna să vă întoarceți și să avansați până când îl veți obține exact cum trebuie înainte de a-l polimeriza în poziția finală. Dar dacă decideți să polimerizați compozitul prematur înainte de a implementa cele mai fine detalii și vă bazați pe ajutorul discurilor pentru a le corecta într-o etapă ulterioară, munca dumneavoastră va deveni mult mai dificilă.

Cu discurile puteți merge doar într-o singură direcție; puteți îndepărta doar compozitul, iar dacă îndepărtați prea mult din el, va trebui să recurgeți la folosirea unui sablator pentru a-l adăuga la loc.

Ce trebuie să rețineți

Lecția de aici este să ai răbdare în aceste etape inițiale și să fii meticulos cu detaliile. Oricât de tentant ar fi să polimerizați compozitul într-o etapă anterioară pentru a economisi câteva minute, acest lucru limitează foarte mult marja de eroare și, de fapt, poate prelungi procedura cu 15-20 de minute dacă se fac greșeli.

“Instrumente pe care le puteți folosi pentru a perfecționa și rafina, mai degrabă decât să le lăsați să definească forma compozitului dvs.”

Ar trebui să nu vă grăbiți cu pensula și cu sculpturile pentru a face cea mai mare parte a lucrului, iar acest lucru vă va face viața mult mai ușoară. Priviți discurile și barajele de cauciuc ca pe niște instrumente pe care le puteți folosi pentru a perfecționa și rafina mai degrabă decât să le lăsați să definească forma compozitului dumneavoastră.

În cele din urmă, ca dentiști restauratori, dorim să ne ajutăm pacienții. Scopul nostru este de a oferi tratamente minim invazive care îi ajută pe oameni să fie mai fericiți și mai încrezători în zâmbetele lor. Cu cât suntem mai încrezători în furnizarea acestor tratamente, cu atât mai multe cazuri vom face și cu atât mai mulți pacienți putem ajuta. Pentru a deveni încrezători în efectuarea tratamentelor, trebuie să uităm acea teamă că lucrurile vor merge prost. Nu vă grăbiți la început și dezvoltați-vă setul de abilități. Mergând la cursuri și învățând de la lectori precum Dipesh Parmar vă poate crește enorm încrederea și vă poate îmbunătăți cunoștințele clinice. Dacă studiați și exersați în mod adecvat, va fi doar o chestiune de timp până când vă veți putea asigura că pacienții dvs. vor ieși de la programările lor cu rezultate de lungă durată.

Sursa: enlightensmiles.com

Leave A Comment