Pot medicii dentiști generaliști să facă ortodonție?

Dr. Tif Qureshi ne vorbește despre dacă medicii dentiști generaliști ar trebui sau nu să facă ortodonție și ce înseamnă acest lucru pentru pacienți.

Într-o lume a confortului, este prea mult să ne așteptăm ca un dentist generalist să poată face și ortodonție? Citiți mai departe cum discută Dr. Tif Qureshi, Prav Solanki și Dr. Payman Langroudi.

Dr. Payman Langroudi: De unde ai încrederea de a merge la cel mai bun ortodont din lume ca PIB și de a spune: “Fac asta. Ce părere ai?”.

Dr. Tif Qureshi: Aici trebuie să le mulțumești oamenilor precum BACD. Și tu ai această oportunitate și trebuie să fii mereu recunoscător pentru asta în realitate.

Dar realitatea este că eu gândeam așa și gândeam așa într-un mediu în care alții nu gândeau așa. Și nu spun că ar fi fost exact la fel, dar oricum mă îndreptam în acea direcție. Așa că aș fi vorbit cu o persoană sau alta. Am vrut doar să o validez și să mă asigur că era ceva ce făceam cât de bine puteam.

Dr. Payman Langroudi: V-ați gândit vreodată, sau poate chiar v-am auzit sau am citit despre dumneavoastră spunând acest lucru. Dar astăzi ar fi imposibil, pentru că v-ar fi atât de frică de ramificațiile legale de a fi singurul care face ceva.

“Un dentist generalist care nu face ortopedie este periculos.”

Dr. Tif Qureshi: Cred că ai perfectă dreptate, Pay. Și cred că este de fapt o afirmație destul de tristă de fapt. Cu toții am fost norocoși într-o anumită măsură pentru vremurile în care am trăit. Dar în zilele noastre, da, probabil că v-ați teme.

Cu toate acestea, am ajuns în punctul în care tocmai întorc acest argument, unde obișnuiam să aud și încă mai aud oameni spunând: “Dacă un dentist generalist face ortopedie, este periculos”. Ei bine, de fapt, acum răstorn argumentul și spun că “Un dentist generalist care nu face ortopedie este periculos, bine?”.

Și pot justifica asta pe baza faptului că mulți dentiști nu înțeleg conceptul de plicuri constrictive. Și de ce se strâng plicurile? Pentru că dinții se mișcă.

Și cum se repară asta? Nu prin restaurare. Da, poți face lucrări de restaurare, dar ai nevoie de ortopedie.

Și probabil că există, aș estima, milioane de pacienți din întreaga lume care au un dinte din față care se ciobește în mod repetat. Iar soluțiile dentistului sunt un alt compozit, un alt compozit sau o atelă, iar mulți dintre acești pacienți ajung să aibă coroane.

Și dacă dentistul ar înțelege că au nevoie de un pic de ortopedie pentru a obține supraputerea corectă, supraputerea corectă, un pic de lipire pentru a îmbunătăți supraputerea, probabil că ați descoperi că, de fapt, mult mai puțini oameni ar avea fațete anterioare sau coroane. Am văzut asta. Este absolut clar, și cred că este o parte foarte importantă a mesajului acum.

Așadar, ceea ce aș spune, și acest lucru este controversat, dar dacă sunteți un dentist generalist, și sunteți dentistul meu generalist, și nu ați putea face ortopedie, nici măcar nu m-aș așeza pe scaunul dumneavoastră.

Asta este ceea ce aș spune și eu. Nici măcar nu m-aș așeza pe scaunul tău. Dacă ar fi nevoie să-mi faceți endodonție, aș fi de acord cu asta, dar dacă ar fi vorba de un dinte anterior, iar soluția dvs. pentru dintele din față care se tot ciobește ar fi o coroană, în niciun caz nu m-aș mai așeza pe scaunul dvs.

Dr. Payman Langroudi: Chestia este că, spunând-o acum, cu dosarul dumneavoastră, puteți spune practic ce doriți și toată lumea va fi atentă. Dar pe atunci, spunând chestii de genul ăsta ca PIB din Kent, mi se pare super interesant.

Dr. Tif Qureshi: Ei bine, spuneam lucruri. Și, de fapt, ne băgam în față și arătam ce facem. Și știi că dacă scoți capul afară, vor fi oameni care vor să te doboare.

Am primit câteva invitații în locuri în care eram îngrozit, publicul ar fi fost plin de ortodonți. Dar realitatea a fost că, atunci când au stat și au privit ceea ce făceam, mulți dintre ei au venit la mine după aceea și mi-au spus: “De fapt, faci doar dinții din față. Te uiți la ceea ce se întâmplă de fapt”. Așadar, partea cheie aici, și aici este locul unde oameni precum Ross Hobson au făcut o diferență uriașă, este de fapt să validăm faptul că ceea ce încercăm să facem este să ne asigurăm că pacienții înțeleg diferența dintre un tratament complet și un compromis. Aceasta este cheia.

Atâta timp cât puteți diagnostica complet cazul, și trebuie să îl diagnosticați voi, nu altcineva. Acest lucru este foarte important și puteți explica pacientului de ce este bine să faceți doar dinții din față, în comparație cu ceea ce pacientul ar putea avea nevoie cu adevărat, și anume să faceți o gură completă. Chiar nu ar trebui să fie o problemă deloc. Și odată ce am adus acest mesaj, cred că a devenit clar că nu este nimic greșit în a face acest lucru. Și că, de fapt, trebuie să începeți să vă gândiți să o faceți dacă nu o faceți deja.

Prav Solanki: Deci, pornim de la faptul că ai găsit acest aparat, l-ai făcut să funcționeze, ai început să schimbi dinții, să faci mai puține fațete. Și, repede înainte, ai asamblat o academie.

Dr. Payman Langroudi: Seminare de discuții directe, parcă îmi amintesc.

Dr. Tif Qureshi: Așa a fost. Și acesta este un moment bun pentru a-i aduce pe James Russell și Tim Bradstock-Smith, pentru că au fost doi dintre primii oameni care au fost de fapt la primul “club de studiu”, unde eram doar ei și eu. Aveam propriul nostru mic club de studiu, iar într-o săptămână vorbeam despre un subiect diferit. Cred că atunci când am ajuns la cel de-al cincilea subiect, care era doar Inman Aligner, deci eu am făcut compozit, iar Tim a făcut ocluzie, iar James a făcut fațete temporare. Ne țineam lecții unul altuia. Un pic cam trist când te gândești la asta.

Dar când a apărut Inman Aligner, au rămas cu gura căscată, de genul: “Ce naiba e asta? Wow.” Și, dintr-o dată, au vrut să înceapă să învețe cum să-l folosească. Eu i-am cam antrenat puțin în acest sens. Nu au avut nevoie de prea multe. Și apoi, înainte să ne dăm seama, organizam un curs ca un fel de experiment pentru câțiva dintre oameni și câțiva dintre cei de la BACD, iar de acolo a pornit brusc. Dar a fost foarte dur și foarte inocent. Încercam să facem ceea ce trebuie, dar, în egală măsură, după cum s-au schimbat lucrurile acum, am dezvoltat-o pentru a face totul pe calea cea bună.

Probabil că cel mai bun lucru la el a fost că nu poți face prea multe cu el. Nu era un tratament care să poată trata o mulțime de dinți. Puteai să vezi bine, dacă dinții din spate au nevoie de tratament, nu este tratamentul potrivit pentru asta. Simplu ca bună ziua.

“Este vechiul clișeu. Dacă faci ceea ce trebuie, banii te vor urma. Și așa este.”

Dr. Payman Langroudi: Vă amintiți momentul în care v-ați gândit că, în loc să fie o modalitate de tratament, ar putea fi o afacere?

Dr. Tif Qureshi: Cred că nu a existat niciodată o cale artificială pentru asta. Și asta este probabil o slăbiciune în sine, în sensul că am fi putut fi mult mai avansați decât suntem. Dar adevărul este că, în urmă cu câțiva ani buni, poate cinci sau șase ani, cred că odată ce am început să organizăm cursuri… De fapt, este mai mult decât atât. Organizăm cursuri în Danemarca de aproape opt sau nouă ani. Dar odată ce am început să mergem în străinătate, și, desigur, o mare parte dintre acestea au fost doar pentru că primești o invitație, pentru că este puțin amuzant și alte lucruri de acest gen.

Dar odată ce am început să mergem în străinătate și am început să primim multe reacții de la stomatologi care spuneau: “Acest lucru a schimbat complet modul în care fac stomatologie”, cred că ne-am dat seama că aveam un fel de responsabilitate de a face ceva și de a înființa ceva mai oficial. Așa că am înființat forumul de sprijin și toate aceste lucruri și de acolo a crescut.

Acum este o afacere și trebuie să ne asigurăm că funcționează și operează corect. Dar este în continuare condusă în mare măsură de dentiști, așa că avem tot timpul pălăriile noastre etice pe cap. Uneori, probabil că facem lucruri pe care o afacere dură ne-ar spune: “Nu face asta, fă asta în schimb”. Dar nu putem. Trebuie doar să facem lucruri care ar putea să ne rețină pe termen lung. Dar, în cele din urmă, trebuie să mă ridic și să mă uit în oglindă și știu că și ceilalți băieți trebuie să facă la fel. Așa că, într-un fel, de aceea am luat-o așa cum am făcut-o.

Prav Solanki: Deci, etica mai presus de profituri.

Dr. Tif Qureshi: Cred că acesta a fost întotdeauna un mesaj bun, nu doar în ceea ce facem noi, ci și în stomatologie în general. O mulțime de oameni cred asta și vor să creadă și vor să o spună mai tare. Este vechiul clișeu, dacă faci ceea ce trebuie, banii te vor urma. Și așa este.

Sursa: enlightensmiles.com

Leave A Comment