Fotografia clinică perfectă pentru Social Media

Realizate cu smartphone-ul, nu cu o cameră foto

” – Bună ziua, sunt un pacient nou care dorește să își facă o programare la clinica dumneavoastră. Vreți să îmi trimiteți pagina dvs. de Instagram pentru a mă putea uita la munca dvs., vă rog?

– Mă tem că nu avem Instagram!

– Bine, dar pe Facebook?

– Nici Facebook nu avem.

– Ummm… ok. Vă sun eu înapoi. Mulțumesc! (telefon deconectat) “

Nu este niciun secret faptul că ascensiunea social media a schimbat dinamica socială și profesională, precum și interacțiunea umană în ultimele două decenii. Odată cu ea a apărut un sentiment de validare cu care oamenii și întreprinderile nu erau obișnuiți înainte.

Adevărul este că, în zilele noastre, succesul este portretizat online, iar dacă clienții dvs. nu vă pot “verifica existența” prin intermediul unor site-uri precum Instagram, Facebook sau TikTok, este foarte probabil ca aceștia să treacă peste și să caute un alt furnizor. Și acestea sunt fapte:

“36% dintre rezervările online vin prin Instagram, 22% prin Facebook, (BookedIn, 2019)”.

“41% dintre serviciile de rezervare sunt găsite prin intermediul rețelelor sociale, 29% sunt directe, 25% prin intermediul site-urilor de recomandare și 4,4% prin căutare organică. (BookedIn, 2019)”

Ce înseamnă să ai o prezență în social media?

Pentru a simplifica, înseamnă să ai un site web alături de o prezență activă și angajantă pe cele mai populare și relevante canale de social media, cum ar fi Facebook, Instagram și/sau TikTok.

Știm la ce vă gândiți! Să-ți menții telespectatorii și potențialii pacienți noi implicați și distrați în afacerea dentară nu este o sarcină ușoară. Nu am putea fi mai mult decât de acord. Singura modalitate de a vă implica fără a fi nevoiți să stați pe telefon o mare parte din timp este să prezentați ceea ce faceți zilnic. Așa este – vorbim despre a face poze cu munca ta, a le aranja într-un design armonios care să se alinieze cu liniile directoare ale brandului tău și a le posta pe profilurile tale de social media.

Acest lucru ne aduce acum la subiectul principal al acestui blog: cum să faci fotografii dentare frumoase, care să oprească defilarea.

Să te uiți în gura oamenilor nu se numără printre cele mai apreciate lucruri pe care le face nimeni, cu excepția dentiștilor. Și, având în vedere că principala ta țintă ar trebui să fie pacienții, suntem aici pentru a te ghida prin ceea ce trebuie să faci și ceea ce nu trebuie să faci și pentru a te învăța câteva trucuri despre cum să faci cele mai bune fotografii dentare și cum să le pui împreună într-un design atractiv “înainte și după”.

Cum funcționează fotografia?

Este important să înțelegeți de ce o fotografie nu va arăta niciodată 100% realitatea. Aceasta se datorează faptului că ceea ce vedeți pe ecranul telefonului dvs. a fost capturat și procesat de camera telefonului (nu de dvs.).

Senzorii camerei telefonului dumneavoastră captează meta-date (semnale de lumină). Semnalele sunt trimise la procesoarele dispozitivului dvs. și sunt convertite într-un fișier RAW (material brut, needitat), care apoi este comprimat și exportat într-un format ales de dispozitivul dvs. (cel mai adesea JPG sau PNG). Când se întâmplă acest lucru, toți parametrii aparatului dumneavoastră (luminozitate, expunere, lumini, umbre, contrast, saturație etc.) sunt ajustați la un nivel care poate fi afișat pe dispozitivul dumneavoastră într-un mod plăcut.

Cu toate acestea: acest lucru înseamnă că, deoarece nu sunteți cel care decide parametrii fotografiei, setările standard pe care inginerii dispozitivului dvs. le-au conceput pentru fotografiile de zi cu zi vor fi aplicate automat la fiecare dintre fotografiile dvs. Deoarece mediul (deci luminile, nuanțele, culorile) sunt diferite de fiecare dată când faceți o fotografie, acestea sfârșesc întotdeauna prin a arăta ușor diferit. Acesta este un lucru mai puțin ideal în fotografia clinică pentru albirea dinților, deoarece atunci apare confuzia, iar pacienții și spectatorii pot spune că fie ați photoshopat fotografiile, fie că nu este același pacient în poza de dinainte și în cea de după.

Pentru a menține pe cât posibil coerența în toate fotografiile, va trebui să ajustați manual toți parametrii menționați (luminozitate, balans de alb, claritate, expunere, lumini, umbre, contrast, saturație, etc, etc, etc). Unele telefoane mobile au aceste opțiuni deja integrate în camera foto, dar altele nu (este interesant de observat că iPhone-urile nu le au). În acest caz, puteți utiliza o aplicație ProCamera, cum ar fi: ProCamera:

 • Pro Camera by Moment
 • ProCam 8
 • ProCamera. Pro Camera pentru iPhone
 • ProCam – Manual Control Camera (nu este cea mai bună, dar este gratuită)
 • Focos

Este o investiție mică, dar merită din plin: plătești 6 – 10 lire sterline o dată și o ai pe viață.

Acesta este motivul pentru care fotografii profesioniști folosesc întotdeauna fotografii RAW, pentru că vor să aibă libertatea de a decide care sunt parametrii în care trebuie să fie folosite fotografiile.

Există câteva lucruri de care vei avea nevoie și de care trebuie să ții cont atunci când faci fotografii clinice:

 • Iluminarea (lumină chirurgicală, lumină suplimentară)
 • Setări manuale (balansul de alb în principal)
 • Unghiuri, raporturi și poziții (sperăm că nu trebuie să explicăm asta😅)
 • Obiectul de focalizare (doar dinții, inclusiv buzele, guri complete, partea inferioară a feței, fața întreagă etc.)
 • Factori externi (mâinile asistentei, oglinzi intraorale, retractoare, ghiduri de nuanțe)

ILUMINARE

Acesta este factorul cheie pentru o imagine bună. Iluminarea trebuie să fie consecventă pentru a capta întotdeauna fotografii bune. Ar trebui să evitați să faceți fotografii ale aceluiași pacient în diferite intervenții chirurgicale sau în locuri diferite.

Dacă vă decideți pentru un iluminat suplimentar, trebuie să vă asigurați că nu este puternic (cum ar fi un bliț direct), deoarece acesta provoacă fotografii ciudat de luminoase și poate provoca, de asemenea, umbre, pe care vă va fi greu să le îndepărtați. Puteți folosi ceva care dispersează lumina (cel mai ieftin lucru este o bucată de hârtie de copt lipită peste lumină).

SETĂRI MANUALE

Pe baza a ceea ce am vorbit în categoria anterioară, balansul de alb este cea mai importantă setare pe care ar trebui să te uiți să o faci la fix.

Balansul de alb este o setare care ajustează balansul de culoare al luminii în care fotografiați, astfel încât aceasta să apară într-un alb neutru. Se utilizează pentru a contracara luminile artificiale “calde” cu tonuri galbene sau lumina rece a unei fotografii realizate sub un cer foarte albastru.

Vă rugăm să observați cum 3 fotografii realizate una după alta, dar cu un nivel foarte diferit de balans de alb, pot arăta drastic de diferit.

VĂ RUGĂM SĂ REȚINEȚI CĂ ACESTEA SUNT EXEMPLE BAZATE PE LUMINA DIN BIROUL NOSTRU, NUMERELE DIN CABINETUL DUMNEAVOASTRĂ NU VOR FI ACELEAȘI.

Și iată o reprezentare a aceluiași concept într-un videoclip:

Având în vedere că în fotografia de albire a dinților doriți ca diferența dintre pozele înainte și după să fie destul de evidentă, trebuie să vă asigurați că vizați o lumină neutră pentru a oferi privitorilor dvs. cea mai exactă reprezentare a nuanței reale.

Pentru a afla cum să contracarezi lumina operației, deschide aplicația ProCamera pe care ai descărcat-o, găsește setarea de balansare a albului, ține-l în sus și mișcă-l (în modul aparat foto, bineînțeles, ca și cum ai fi pe cale să faci o fotografie a operației) și vezi ce număr WB (măsurat în grade Kelvin ‘K‘) apare. Iată câteva diagrame diferite pe care le-am găsit online pentru a vă ajuta ca orientare pentru gradele Kelvin pe care ar trebui să le urmăriți. Odată ce ați determinat ce tip de lumină aveți, de fiecare dată când faceți o fotografie a gurii pacientului, asigurați-vă că reglați setările la un număr neutru și scrieți acest lucru în notițele pacienților pentru a vă asigura că utilizați exact aceleași setări data viitoare.

CONSECVENȚA ESTE ESENȚIALĂ. Asigurați-vă că culoarea pielii pacientului dvs. este aceeași în ambele fotografii. dacă nu este așa, editați-le! Editarea lor în această etapă nu înseamnă trișare, ci dimpotrivă. 

UNGHIURI/RAPORTURI/POZIȚII ȘI OBIECT DE FOCALIZARE

Pentru a realiza cele mai curate fotografii înainte și după pentru social media, trebuie să te asiguri că fotografiile sunt făcute din același punct de referință de fiecare dată. Acest punct de referință trebuie să fie o linie dreaptă orizontală perpendiculară pe gura pacientului. Linia dintre aparatul foto și gura pacienților trebuie să fie la 0°, conform imaginii de mai jos.

Evitați să faceți fotografii din unghiuri diferite, fie că este vorba de jos sau de sus.

Evitați să folosiți fotografii care nu sunt centrate, simetrice, luate din lateral, prea apropiate sau neclare.

În schimb, păstrați-le curate. Centrate, arătați fața dacă aveți consimțământul, altfel încercați să surprindeți întreaga gură în fotografie.

EXTERN

Nu sunt prea multe de spus aici, cu excepția faptului că cei ca noi, cei care lucrăm în industria dentară, suntem obișnuiți nu doar să ne uităm toată ziua la poze cu dinți, ci să privim în guri reale. Dar asta nu înseamnă că toată lumea are aceeași părere. Nimeni nu vrea să vadă retractoare de obraji, oglinzi intraorale, mâinile asistentei care țin retractoare sau, cel mai rău – retragerea buzelor! Nu negăm nevoia de retractoare de obraji și buze în fotografiile clinice reale, în scopuri de înregistrare sau de auto-reflecție, dar nu pentru social media!

Păstrați fotografiile cât mai curate și cât mai plăcute din punct de vedere vizual, cerându-i pacientului doar să afișeze un zâmbet larg și frumos și atât. În cazul foarte rar în care pacientul are o linie a buzei superioare foarte joasă, atunci cereți-i un zâmbet exagerat, dar tot este mai bine să stați departe de retractori.

ȘI ÎN SFÂRȘIT!

Pentru a rezuma totul, cel mai simplu mod de a face o treabă bună în mod constant cu o cameră de telefon, este să urmați acești pași în mod religios:

 1. Alegeți un loc în cabinetul dumneavoastră care va fi locul de fotografiere. Acesta trebuie să aibă o iluminare bună, un fundal simplu (se consideră culori neutre – negru, alb, gri nude).
 2. Faceți fotografii cu același aparat de fiecare dată, în special cu același pacient.
 3. Porniți aceleași lumini de fiecare dată, nu vă jucați prea mult cu ele.
 4. Folosiți aceleași setări manuale pentru balansul de alb, așa cum v-am arătat în acest blog.
 5. Stați departe de dispozitivele intraorale (retractoare de obraji, camere intraorale sau oglinzi intraorale)
 6. Verificați întotdeauna simetria.

Sursa: enlightensmiles.com

Leave A Comment